De perfecte bodem voor je quiche of hartige taart

Een quiche of hartige taart is simpel om te maken, maar bij een natte vulling kan je bodem snel klef en zompig worden. Met deze tips krijg je de perfecte bodem: stevig, krokant en gaar. 

 

Quichebodem.jpg

* Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. 
* Strooi een handje couscous of paneermeel over de bodem. Vooral couscous klinkt misschien gek, maar je proeft er niets van en het neemt het overtollige vocht goed op.
* Zorg dat je vulling niet te nat is. Laat groenten en vlees goed uitlekken of dep deze voorzichtig droog met keukenpapier. 
* Ik ben er meestal te lui voor, maar je kunt je bodem ook 'blind' voorbakken. Bedek de bodem met bakpapier en verdeel er gedroogde bonen, rijst of een andere droge steunvulling over en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (180 graden hetelucht oven). Haal de vulling en het bakpapier van de bodem, en bak nogmaals 5 minuten.

 

Verse kruiden bewaren

Bakjes verse kruiden in de supermarkt zijn duur en meestal gebruik je voor een gerecht niet het hele bakje. In de koelkast veranderen restanten snel in een onbruikbaar dor bosje. Met deze tip houd je verse kruiden minimaal een week goed.

Verse kruiden.jpg

Maak het keukenpapier licht vochtig. Bijvoorbeeld door natte handen zachtjes op het keukenpapier te deppen. Wikkel het vochtige papier om de kruiden heen zodat ze helemaal bedekt zijn. Bewaar in de groentelade van de koelkast.

Tips: 
* Het is vaak voordeliger om een plantje in een pot te kopen omdat je deze veel langer goed houdt. Moeilijk om deze in leven te houden? Lees hier hoe je deze plantjes in leven houdt!
* Je kunt (restanten) verse kruiden ook invriezen. 

Zo houd je een basilicumplant in leven

Ik ben gek op verse kruiden, met name basilicum, dus ik koop regelmatig potjes verse kruiden in de supermarkt. Helaas hebben de plantjes bij mij nooit een lang leven. Meestal zijn ze na een paar dagen al slap en zielig. Met een droom om over een paar jaar te verhuizen naar een boerderijtje in Frankrijk mét eigen moestuin moet de eerste stap naar het kweken van groene vingers maar eens gezet worden: het in leven houden van een basilicumplant.

week 1

week 1

Ik heb het internet uitgeplozen, een lijstje met tips samengesteld én deze uiteraard getest op mijn plant. Met als resultaat: mijn basilicum plant is na 6 weken nog steeds 'alive and kicking', ondanks veelvoudig gepluk. 

De tips: 
* Geef de basilicum dagelijks van onderen water, NIET van boven. Ik heb mijn plantje in een schaaltje gezet en daar iedere ochtend ongeveer een half kopje water ingegoten.
* Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes.
* Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt
* Verwijder dode en dorre blaadjes
* Als je het echt goed wilt doen dan moet je de plant direct na aankoop verse aarde en een grotere pot geven. De wortels krijgen dan meer ruimte. Dit heb ik met mijn plantje niet gedaan. 
* Dezelfde tips werken ook voor andere verse kruiden zoals peterselie en munt.

Succes!! 

 

week 6

week 6