Eten in IJsland

Voordat ik naar IJsland vertrok had ik bedacht om een blog te schrijven over het échte IJslandse eten. Toen ik eenmaal daar was kwam ik erachter dat veel van het typische IJslandse eten niet helemaal aan mij besteed is. Of sterker nog, het meeste leek me echt ontzettend vies. 

Van sommige dingen werd ik alleen al onpasselijk van de geur: Zoals bijvoorbeeld de harðfiskur (gedroogde vis met de geur van kattenvoer in het kwadraat) of hákarl (gefermenteerde rottende haai met aroma's van ammoniak en stinkkaas). En van het idee van gekookt schapenhoofd, pudding gemaakt van bloed en orgaanvlees, puffin (TE leuke schattige vogeltjes) of een walvisbiefstukje werd ik ook niet echt blij. 

Brunch bij Bergsson Mathús

Brunch bij Bergsson Mathús

Gelukkig kun je ondanks de 'enge' dingen hierboven wel echt ontzettend lekker eten in IJsland! De vis is er echt GE-WEL-DIG. Ik ben geen grote vis eter, maar vond de vis in IJsland zoo lekker! De vis is zo vers dat het eigenlijk helemaal niet meer 'vissig' smaakt. Ook het lamsvlees is super. De schapen hebben in IJsland een topleven. Ze grazen in de zomer op enorme vlaktes vol onbespoten grassen en kruiden. En dat proef je. Nergens anders at ik zulk mals en smakelijk lamsvlees. 

Probeer ook zeker de skyr. Een zuivelproduct wat lijkt op dikke yoghurt, maar wat officieel kaas is. Van de tientallen varianten in de supermarkt was de hreint (naturel) mijn favoriet. De skyr met een smaakje vond ik wat chemisch. Groenten lijken een beetje ondergeschikt. Bij veel restaurants krijg je hooguit een klein beetje sla bij het hoofdgerecht en is er niet super veel keuze voor vegetariërs. Gelukkig zijn er ook een paar vegetarische restaurants in Reykjavik zoals Glo waar je kunt 'bijtanken' in vitaminen en groenten. Buiten Reykjavik zul je het als vegetariër iets moeilijker krijgen. 

De IJslandse hotdog van  Bæjarins beztu

De IJslandse hotdog van Bæjarins beztu

Qua snacks kan ik je de kleinur, een kleine gedraaide soort donut, aanraden. En vergeet niet om een hotdog te eten bij Bæjarins beztu, waar ze volgens The Guardian de beste hotdogs ter wereld serveren. En bestel er dan "eina með öllu" ("eentje met alles"), wat betekent dat je 3 soorten sauzen en gefrituurde uitjes erop krijgt. Ook erg populair is drop omhuld met melkchocolade, bijvoorbeeld de repen van draumur. Hoewel ik dol ben op drop en chocolade los van elkaar, vond ik dit niet zo'n geslaagde combi. 

Als laatste het water: het koude water uit de kraan is geweldig! Je drinkt hier ongeveer het schoonste kraanwater ter wereld. Er komt letterlijk bronwater uit de kraan en er wordt niets aan toegevoegd. Super! Heel anders dan het warme water uit de kraan dat stinkt naar rotte eieren (=zwavel). IELW.

Een groot minpunt zijn de prijzen van het eten in IJsland. Natuurlijk wordt je gewaarschuwd in de reisgidsen, maar dat het minimaal 2x zo duur zou zijn als in Nederland had ik niet verwacht. Zo betaal je in een gemiddeld restaurant rustig 30 a 40 euro voor een hoofdgerecht en 8 euro voor een glaasje huiswijn.

Hieronder mijn favoriete restaurants in Reykjavik die voor IJslandse begrippen heel betaalbaar zijn!

Bergsson Mathús
Templarasund 3, Reykjavik
Bestel hier de 'brunch plate'. Voor omgerekend zo'n 12 euro krijg je een bord vol lekkers, huis gemaakt brood (YUM!), huis gemaakte granola met yoghurt en huis gemaakte compote en een glaasje verse jus. Hier kun je makkelijk de hele dag op teren!
Zie boven voor een foto van de brunch plate. 

Snaps
Thorsgata 1, Reykjavik
Leuke sfeer, betaalbaar en super goed eten. De porties zijn zo groot dat wij aan de soepen (uiensoep met croutons en IJslandse Isbui kaas & bouillabaisse) voldoende hadden als hoofdgerecht. Maar ook de grote vlees- en visgerechten zijn vriendelijk geprijst. Het lamsvlees kost omgerekend zo'n 24 euro en is echt goddelijk! 

Fish&Chips
Tryggvagotu 8, Reykjavik
Hier krijg je super verse vis in een knapperig jasje van speltdeeg. Erbij kies je een skyr-dip, een salade en/of in de oven geroosterde aardappeltjes. Alles is organic en onwijs lekker! Kom op tijd, want er staan hier altijd grote rijen en ze sluiten al om 21:00 uur. Wij waren hier voor 2 personen rond de 30 euro kwijt (zonder drankjes).

Fish&chips Reykjavik.jpg

Stiekem ben ik best wel een beetje verliefd geworden op IJsland. In eerste instantie vooral op de natuur en de rust, maar van het IJslandse eten word ik ook best gelukkig! Zolang ik de rottende haai en het bizarre vlees maar mag laten staan ;)