Bijzondere ingrediënten: Golden syrup

In de nieuwe categorie 'bijzondere ingrediënten' licht ik ingrediënten uit die je niet in ieder keukenkastje zal tegenkomen, maar zeker de moeite waard zijn om eens te proeven en mee te koken. Ik geef antwoord op de meest gestelde vragen: Wat is het? Waar koop je het? En misschien wel de belangrijkste: Wat kun je ermee maken? 

Het eerste ingrediënt uit de reeks is golden syrup. Golden syrup is met name in de UK zeer populair en ik zie het dan ook regelmatig voorbij komen op buitenlandse foodblogs. Sinds ik er 1x karamelkoekjes mee heb gemaakt ben ik fan en staat er hier standaard een pot in de kast. 

Golden syrup

Wat is het?

Golden syrup is rietsuiker stroop. Het is lichter van kleur en minder sterk van smaak dan de bekende Nederlandse keukenstroop. De stroop heeft een zachte toffee smaak. 

In Nederland wordt voornamelijk de golden syrup van Lyle's verkocht, die verkrijgbaar is in een glazen pot of blikje. 

Waar koop je het?

Golden syrup is te koop bij verschillende supermarkten (o.a. bij de grotere Albert Heijn en Jumbo), de toko, reformwinkel, Marqt en diverse webwinkels.

Wat kun je ermee maken?

Golden syrup is heerlijk in toetjes, koekjes en gebak als vervanging van normale suiker of honing. Maak er bijvoorbeeld deze madeleines met sinaasappel mee. Je kunt er ook geweldige karamel fudge of -saus mee maken!