Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia's, oftwel cha gio, worden oorspronkelijk met varkensvlees en glasnoedels (van mungbonen) gemaakt. Dit is mijn versie met kip en rijstnoedels. Ze zijn heerlijk als snack of voorgerechtje en je kunt ze prima invriezen. Ben je vegetarisch? Maak ze dan met tofu inplaats van kip.

Vietnamese loempia's

Ingrediënten voor 20-25 loempia's:

350 gr (biologische) kipfilet
150 gr wortel, julienne* gesneden
60 gr dunne rijstnoedels (mihoen)
20-25 grote loempia vellen
2 eetlepels mais- of zonnebloemolie* + extra om in te bakken
0,5 ui
5 gedroogde chinese champignons *
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel vissaus
1 ei, losgeklopt
zout en peper

Haal voordat je begint de loempia vellen uit de vriezer en laat deze ontdooien. Doe de gedroogde champignons in een bakje en giet er kokend water overheen. Laat 20 minuten staan. Maak de rijstnoedels klaar volgens de verpakking. Afhankelijk van het merk en de dikte van de noedels moet je ze weken of kort koken in water.

Haal de champignons uit het water en snij ze in kleine stukjes. De harde steeltjes kun je weggooien. Giet de rijstnoedels goed af en knip ze met een schaar in stukjes van ongeveer 3 a 4 cm. 

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de uien op laag vuur tot deze zacht beginnen te worden. Snij ondertussen de kipfilet fijn tot je een soort grof kip gehakt hebt. Voeg de kip en de champignons toe aan de uien en zet het vuur hoog. Voeg als de kipfilet bruin begint te worden de wortels en rijstnoedels toe en bak het mengsel tot de wortels gaar maar wel nog knapperig zijn. Voeg de vissaus, sojasaus, peper en eventueel zout naar smaak toe, roer goed door en laat het mengsel iets afkoelen. 

Nu ga je de loempia's rollen. Leg een loempia vel met 1 punt naar je toe zodat er een ruit voor je ligt. Schep ongeveer 2 eetlepels vulling op het loempia vel zo'n 5 cm vanaf de onderste punt en 'rol' die punt vervolgens over de vulling heen. Bestrijk de punten aan de zijkant licht met het losgeklopte ei, vouw deze naar de binnenkant en rol de loempia tot je nog zo'n 5 cm punt aan de bovenkant over hebt. Bestrijk dan ook de bovenste punt met het ei en rol de loempia dicht. Op de verpakking van de loempia vellen staan de stappen ook uitgetekend. 

Verhit een laagje (paar cm) olie in een wok op middelhoog vuur. Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een klein stukje brood in de olie gooien. Zodra het brood direct knapperig wordt en de olie niet opzuigt is het vet heet genoeg. Bak de loempia's aan beide kanten goud bruin en serveer met (zoete) chili saus.

Tips:

* Gedroogde chinese paddestoelen koop je bij de toko. Je kunt ze eventueel vervangen door verse shi-takes. Deze zijn wel minder sterk van smaak dan de gedroogde variant. 
* Vegetarisch? Vervang de kip dan met tofu en laat de vissaus weg. 
* Julienne: in lange dunne reepjes
* Je kunt de loempia's natuurlijk ook in een frituurpan bakken. Bak ze dan zo'n 4-6 minuten op 180 graden tot ze goudbruin zijn.
* Vries je de loempia's in? Laat ze dan niet ontdooien voordat je ze gaat bakken. Dan heb je de kans dat ze openbarsten.