Passievrucht tartelettes

Tijdens mijn vakantie in Frankrijk heb ik regelmatig lopen watertanden bij de etalages van Franse boulangeries en patisseries vol eclairs, macarons, religieuses en tartelettes. Om het vakantiegevoel nog iets langer vast te houden besloot ik dit weekend zelf tartelettes te maken met het fruit dat ik nog in huis had: passievruchten. Het resultaat was zo lekker dat mijn lief de taartjes al op had voordat ik er een foto van kon maken. Hieronder een foto uit de 2e lading ;)

Passievruchtentaartjes.jpg

Bereidingstijd: 1 uur + 2 uur rusten deeg

Ingrediënten:

Voor het korstdeeg:
250 gr bloem
125 gr koude, harde boter
2 eidooiers
snufje zout
25-50 ml koud water

Voor de vulling:
3 grote eieren
75 ml slagroom
85 gr fijne kristalsuiker
85 ml passievruchtensap*
3 rijpe passievruchten

Ga als eerste aan de slag met het korstdeeg. Goed korstdeeg is heerlijk kruimelig en smelt in je mond. Om het perfecte korstdeeg te krijgen zijn er 2 dingen heel belangrijk: 

1. Zorg dat zowel je ingrediënten als je handen zo koud mogelijk zijn
2. Kneed het deeg zo min mogelijk, anders wordt het taai

Zeef de bloem en snij de boter in blokjes. Doe de boter, het zout en de bloem in een kom en wrijf alles voorzichtig tussen je vingertoppen tot je mengsel eruit ziet als broodkruimels. Meng voorzichtig de eidooiers door het mengsel en voeg steeds beetje bij beetje het water toe tot je mengsel een klomp vormt en er geen losse kruimels meer in de kom zitten. Vorm het deeg tot een platte schijf, verpak het in plastic folie en leg minstens 2 uur in de koelkast tot het hard en goed koud is. 

Maak 6 balletjes van het deeg en rol deze dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Bekleed er 6 kleine, ingevette taartvormpjes (10 cm) mee, en laat het overtollige deeg over de randen heen hangen. Prik met een vorm de bodem een aantal keer in en zet 20 minuten in de vriezer. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Bekleed de bodempjes met bakpapier en vul ze met gedroogde bonen, rijst of een andere droge steunvulling. Bak ze 10 minuten, haal de bonen en het bakpapier uit de vormpjes en bak nogmaals 12 - 15 minuten tot de bodem licht goudbruin en hard is.
Snij met een scherp mes het overtollige deeg van de randen af en laat afkoelen.

Verwarm je oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht oven). Klop de eieren, voeg de suiker, het passievruchtensap en slagroom toe en mix goed door elkaar. Zet je bodempjes op een bakplaat, doe de vulling in een kom of mengbeker waar je uit kunt schenken en vul ieder vormpje voorzichtig tot de vulling bijna de bovenkant van het deeg raakt. Bak 15 - 20 minuten tot de vulling stevig is en laat helemaal afkoelen voordat je de vormpjes verwijderd. Versier iedere tartelette met de pulp van een halve passievrucht.

Tips:
* Kun je geen passievruchtensap vinden? Je kunt het sap ook zelf maken van verse passievruchten. Mix de pulp van 5 passievruchten kort in een keukenmachine en giet door een zeef. Vang het sap op en gooi de pitjes en 'draadjes' weg. Voor de Amsterdamse lezers: Ze verkopen flessen passievruchtensap op de Pure Markt.
* De tartelettes zijn ook heel lekker met verse frambozen als topping ipv passievruchten pulp.