Madeleines met sinaasappel

Madeleines zijn kleine schelpvormige cakejes die oorspronkelijk uit de Franse Lorraine regio komen. Sinds de Madeleine opdracht in het populaire Heel Holland Bakt zijn de Madeleine bakvormen ook overal in Nederland verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk de basic Madeleines maken, maar met een vleugje sinaasappel en golden syrup zijn ze nóg lekkerder!

Madeleines met sinaasappel  

Ingrediënten voor zo'n 12 stuks: 

2 grote eieren
85 gr fijne kristalsuiker
100 gr bloem
100 gr boter
1 theelepel bakpoeder
geraspte schil van 1 kleine biologische sinaasappel
1 eetlepel grand marnier*
1 eetlepel golden syrup*
poedersuiker (optioneel)

Speciale benodigdheden: een madeleine vorm*  

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en gebruik een klein beetje van de boter om de Madeleine vorm licht in te vetten. Zeef een klein beetje bloem over de ingevette vorm en klop het overtollige bloem eruit. 

Klop de eieren met de kristalsuiker in een schaal met een garde of mixer tot het mengsel luchtig en lichtgeel van kleur is. Zeef de bloem en het bakpoeder, en spatel deze samen met de andere ingrediënten (behalve de poedersuiker) voorzichtig door het ei-suiker mengsel. Laat het deeg minimaal 20 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht oven).
Vul de vormpjes met het mengsel. Zelf vind ik het handig om een spuitzak te gebruiken hiervoor, zodat je minder snel deeg knoeit op de randen van de vorm. Bak de Madeleines 8-10 minuten in de oven tot deze gaar zijn en een gouden kleur hebben. 
Haal de Madeleines direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een ovenrekje.
Zeef er eventueel nog wat poedersuiker over, et voila! Eet ze zo snel mogelijk op, want net uit de oven zijn ze het lekkerst!

Tips:
* Golden syrup is een goudkleurige suikerstroop met een lichte karamel smaak. Je kunt deze vervangen door 1 eetlepel stroop of honing.
Heb je geen Madeleine vorm, dan kun je ook een muffin / cupcake bakvorm gebruiken. De cakejes krijgen dan niet de typische schelpvorm, maar ze smaken hetzelfde!
* Inplaats van Grand Marnier kun je ook andere sinaasappel likeur gebruiken. Liever geen alcohol? Dan kun je ook 1 eetlepel sinaasappelsap toevoegen.